Kalevassa julkaistussa uutisessa (18.8.2019) Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: ”Kaiken pitää olla suunniteltua” kerrotaan opettajien vastuusta oppitilanteissa.

 

Minun mielestäni opettajilla on päävastuu oppimisesta, kun puhutaan ala-aste ikäisistä pienistä opiskelijoista. Niin pienet oppilaat tarvitsevat vielä apua melkein kaikessa, joten opettajan rooli oppimisessa on korkea. Kovinkaan paljon omaa vastuuta ei voi antaa niin pienelle, mutta olen myös samaa mieltä siitä, että oppilas voisi halutessaan itse valita miten suorittaa annetun tehtävän. Se voisi myös motivoida opiskelijaa. Kun ikää tulee lisää ja opiskelut jatkuvat vanhempana niin silloin jokainen yksilö oppii ottamaan enemmän vastuuta omasta opiskelusta.

 

Vaikka kannatankin sitä ajatusta, että koulussa kaiken on tuettava oppimista, niin olen silti vahvasti sitä mieltä, että opiskeluympäristön on oltava sellainen, jossa oppilaat pystyvät pysymään paikallaan ja keskittymään. Avoimet tilat voivat olla mieluisia oppilaille, mutta ne eivät silti aina paranna oppimisen laatua. Näin ollen opettajien pitäisi valita semmoinen oppimisympäristö, jossa opetusta kuunnellaan parhaiten. Tämäkin olisi juuri silloin opettajan vastuun ottamista opetuksesta.

 

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/lapsen-ei-tarvitse-opettaa-itseaan-muistuttaa-opetushallitus-opetusneuvos-teroittaa-opettajien-roolia-kaiken-pitaa-olla-suunniteltua/825303/