SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin haaveilee lyhyemmästä työajasta eli kuusi tuntia päivässä tai neljää päivää viikossa töitä. Hän perustelee näkemystään työn tuottavuuden paranemisella. Lisäksi ihmisillä jäisi enemmän aikaa perheille ja läheisille.  

 

Mielestäni työaikojen lyhentäminen on täysi mahdottomuus Suomen kokoisessa maassa. Sillä Suomessa asuu liian vähän väestöä. Viime kesänä ollessani kesätöissä tein 11 ja puoli tuntista päivää. Toki silloin tein neljä päivää töitä viikossa, kuitenkin työtunteja kertyi 46h plus matkat. Tällaisissa tapauksissa neljä päiväinen viikko toimii, koska töitä tulee tehtyä saman verran jopa enemmän kuin tämän päivän “normaali” viikoissa. Liian pitkät päivät eivät sovi kaikille eikä kaikille aloille. Toisin sanoen joillakin aloilla voimme lyhentää työaikoja. Sitten on aloja (esim. Sairaanhoitajat), joiden työaikoja ei voi lyhentää, koska ei ole osaajia tarpeeksi. Lisäksi väestön ikääntyessä eläkeläisiä on yhä enemmän ja työikäisiä vähemmän, mikä tarkoittaa hoiva-aloille ja sairaanhoitajille pidempiä päiviä. Hoitokeinojen kehittyessä ihmisten keski-ikä kasvaa, mikä tarkoittaa lisää hoidettavia eli lisää töitä. Pakolaiset voivat olla ratkaisu lisääntyvälle työ määrälle, jos kotouttaminen ja kouluttaminen onnistuu hyvin. 

 

Lyhyesti sanottuna Sanna Marin idea lyhyemmistä päivistä on mahdollista, jos saadaan lisää osaajia. Tämän hetkisessä Suomessa työaikojen lyhentäminen on mahdottomuus. Mahdollisesti kymmenen vuoden kuluttua voimme arvioida työaikojen lyhentämistä uudestaan.  

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/sdpn-marin-puolustaa-avaustaan-lyhyemmasta-tyoajasta-tanaan-ehka-utopiaa-mutta-voi-olla-tulevaisuudessa-totta/825352/