Helsingin Sanomien nettisivuille 23.8.2019 tulleessa uutisessa “Ministeriö haluaa oikeuden kokopäiväiseen hoitoon kaikille lapsille ensi syksynä- Kunnissa suunnitellaan jo uusien päiväkotien rakentamista”, kerrotaan uudesta lakimuutoksesta, jonka myötä jokaisella lapsella olisi mahdollisuus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen.  

 

Mielestäni asiassa olisi hyvä edetä lapsen oikeus edellä, ja lapsen oikeuteen kuuluu käydä päivähoidossa, jos perhe katsoo sen tarpeelliseksi. Se, että jokaisella on mahdollisuus olla päivähoidossa tarvitsema määrä, lisää lapsien ja perheiden välistä tasa-arvoa. Tähän asti lapsi, jonka vanhempi on ollut esimerkiksi työtön, on voinut saada vain 20 tuntia viikossa varhaiskasvatusta. Olen vahvasti sen kannalla, että lapsien pitäisi saada olla päivähoidossa niin kauan kuin perheellä on siihen tarve. Mielestäni siis lakiuudistus on hyvä. Lisäksi lapsen päivähoidossa olo on hyvä, sillä siellä oppii, miten leikitään sovussa, opitaan käymään keskusteluja ja saadaan omanikäistä seuraa. 

 

Uudistuksella on kuitenkin kääntöpuolensa. Kun lakiuudistus tulee voimaan, vie se paljon rahaa valtiolta, sillä valtion pitää maksaa silloin hoitajille enemmän palkkaa pidemmältä ajalta, ja uusia hoitajia on palkattava. Myöskään nykyiset tilat eivät tule riittämään, eikä uusien tilojen rakennuttaminen ole ilmaista. Mieleen tulee siis kysymys, tarvitseeko verotusta tiukentaa jälleen, sillä uusia päiväkotipaikkoja tarvitaan lisää. Uutisessa kerrotaan, että 155 kuntaa rajoitti päivähoito-oikeutta 249 kunnasta. Rajoittaneita kuntia on muun muassa Oulu ja Kuopio.  

 

Lakiuudistus on hyvä, ja tarpeellinen, mutta ymmärrän toisenkin puolen. Se ettei rahaa ole, voi olla isokin ongelma.